В період з 26.11.2017 по 01.12.2017 президент Волинської торгово-промислової палати Олександр Смолич та віце-президент Віталій Киричук у складі делегації представників Волині відвідали Німеччину на запрошення Програми зеленої економіки, що фінансується Урядом Німеччини та реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Основною темою поїздки стало ознайомлення з темою «Циркулярною економіки» та кращими прикладами її впровадження в Німеччині, зокрема в федеральній землі Баден-Вюртемберг (а саме у містах Фрайбург та Штуттгарт). На відміну від традиційної економіки, циркулярна модель є найбільш вдалим способом збереження ресурсів і матеріалів, а відтак шляхом до постійного, сталого економічного росту. Це, по суті нова економічна модель, у якій відходи перетворюються на вторинну сировину. Німеччина – одна з передових країн у галузі переробки сміття, а в свою чергу земля Баден-Вюртембург – один з лідерів всередині країни, де переробляється до 70% усього сміття.

В рамках візиту делегація відвідала передові підприємства регіону задіяні в процесі збору, сортування та рісайклінгу (recycling) сміття, в т.ч. такі як Об’єднане підприємство по переробці сміття Каленберг, Zweckverband Abfallbehandlung Kahlenberg/Рінгсхайм, РЕТЕРРА/Reterra Freiburg GmbH (Підприємство яке переробляє відходи та в результаті отримує біогаз, компост та інші добрива), комунальне підприємство зі збору та сортування сміття ASF в м. Фрайбург, підприємство з переробки відходів KORN Recycling GmbH в м. Альбштадт, Інститут з питань комунального водного будівництва та переробки сміття, що є підрозділом Університету м. Штуттгарт, підприємство TechProtect, яке займається збором побутової техніки (згідно чинного законодавства, виробники повинні утилізувати продукцію, яку виробляють).

Також були проведені зустрічі в Торгово-промисловій палаті регіону Південний Верхній Рейн (м. Фрайбург) з директором Андреасом Кемпфом, який розповів про функціонування системи торгово-промислових палат Німеччини. Цікавою була розповідь про «дуальну» систему профтехосвіти. Дуальність підготовки робітничих кадрів передбачає, крім навчання у вищих навчальних закладах, іще й першочергове навчання безпосередньо на виробництві, тобто на фабриках, заводах та інших підприємствах. А ТПП здійснює контроль за якістю підготовки фахівців та приймає екзамени у учнів.

Під час зустрічі в Mіністерстві економіки, праці та житлового господарства федеральної землі Баден-Вюртемберг в м. Штуттгарт керівник відділу зовнішньоекономічних зв’язків пані Далія Марталєр провела презентацію землі Баден-Вюрттемберг. В свою чергу, заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук презентував Волинську область та окреслив найбільш цікаві галузі для інвестицій.

Постає питання: Чи існують перспективи для впровадження даної моделі економіки в Україні та з чого потрібно починати? Насправді, іншого виходу просто не існує. Для того, що щоб навчити українців правильно поводитися з відходами і пояснити їм, що в сучасному та майбутньому світі вторинний ресурс – це частина економіки, потрібно впровадити спеціальні освітні програми в навчальних закладах, підсиливши їх соціальною рекламою та підвищенням оплати за вивіз сміття, з обов’язковою умовою – встановити контроль за якістю надання послуг з вивозу відходів. Все це потрібно поступово закріпити на законодавчому рівні, передбачивши відповідальність (штрафи за їх порушення).

Людям треба розповідати про товари з переробленої сировини і надати можливість ними користуватися. В свій час таку кампанію пройшла і Німеччина і коштувала вона мільйони євро (навіть у казках для дітей піднімалася тема сортування відходів). Лише так коло замкнеться, і наша країна наблизиться до моделі циркулярної економіки. Адже, циркулярна економіка – це як конструктор. Як живий організм є частиною «харчового ланцюга», так і сміття є ланкою ланцюжка промислового.

Висловлюємо особливу подяку за можливість ознайомитися з особливостями функціонування циркулярної економіки у Німеччині Програмі зеленої економіки та особисто її директору, пані Дагмар Ецер та регіональному раднику Хансйоргу Діче.

Сайт Програми зеленої економіки: http://progreenec.com.ua/