ТПП України разом з Аналітичним Центром Аграрного Союзу України розпочинають безкоштовне навчання співробітників системи ТПП України по підготовці тренерів з підготовки бізнесу до перевірок контролюючими органами.

В рамках сприяння обізнаності та реалізації прав бізнесу при взаємодії з контролюючими органами, у тому числі через підготовку бізнесу до державних перевірок у сфері безпеки харчової продукції у відповідності до вимог чинного законодавства України та Угоди про асоціацію з ЄС, покращення ситуації щодо обізнаності виробників аграрної та харчової продукції з вимогами чинного законодавства України та нормативної бази ЄС, ТПП України разом з Аналітичним Центром Аграрного Союзу України  розпочинають безкоштовне навчання співробітників системи ТПП України по підготовці тренерів з підготовки бізнесу до перевірок контролюючими органами.

Навчання планується провести протягом 2020 року в ТПП України та в регіональних ТПП. Воно здійснюється в рамках проекту «Зміцнення позицій НГО у регіонах як учасників реформування системи забезпечення безпеки харчової продукції, спрямованого на подолання корупції», який фінансується Посольством Нідерладндів в Україні.

Навчання буде відбуватися в форматі Т2Т (тренінг для тренерів), Т2В (тренінг для бізнесу) та проведення стратегічних сесій для бізнесу, в ході яких будуть визначатися шляхи дотримання умов, за яких продукція українського виробника може бути виведена на міжнародні ринки.

Учасники навчання Т2Т отримають навички проведення тренінгів для бізнесу, отримають методичні матеріали щодо підготовці підприємств до перевірок. В форматі Т2В  підготовлені тренери зможуть вже безпосередньо надавати бізнесу знання щодо ризиків, вимог законодавства, які підлягають перевірці, прав та обов‘язків операторів ринку харчових продуктів, правил допуску посадових осіб до здійснення перевірок. У стратегічних сесіях зможе прийняти участь як бізнес, що вже пройшов перевірки, так і той, що лише готується до перевірок.

Навчанням планується охопити не менше ніж дванадцять регіонів.

До навчання  в якості тренерів запрошуються фахівці, науковці, експерти НГО, викладачі, представники бізнесу, які мають навички роботи з аудиторією та володіють відповідними знаннями щодо перевірок контролюючими органами, у сфері безпечності харчової продукції.  Підготовлені в рамках проекту тренери зможуть надалі допомагати бізнесу не тільки успішно проходити перевірки, які здійснюють уповноважені органи державної влади, але й підготувати бізнес до сертифікації у відповідності до міжнародних стандартів.

«Чим більше підприємств, компаній, ФОП будуть знати свої права, чим вищою буде обізнаність виробників з вимогами як чинного законодавства України, так і нормативної бази, вимог ринку ЄС, тим більше вітчизняний бізнес буде захищений, впевнений у своїх правах. В цілому це буде сприяти як прозорому веденню бізнесу, так  зменшенню корупції» – говорить перший віце-президент ТПП України  Михайло Непран.

«Час аматорства минає. Сучасні ринки висувають жорсткі умови до безпеки продуктів харчування. Підприємству дорого і недоцільно самому занурюватися в нюанси, пов‘язані з дотриманням вимог законодавства, систем міжнародної сертифікації. Це мають робити для них спеціально підготовлені фахівці. Наш проект започатковує цю справу»,– каже керівник проекту, голова правління ГО «Аналітичний центр Аграрного союзу України» Лариса Старікова.