Участь в обговоренні взяли представники правоохоронних органів, експерти з криміналістики, практикуючі, адвокати, Волинської ОДА та учасники проєкту.

Під час заходу керівник проєкту, Віталій Киричук, представив ГО «Агенція міжнародної співпраці» та реалізовані нею проєкти.

Андрей Бутин (Andrey Butin), представник Інститут економічних досліджень та політичних консультацій розповів про ціль створення та завдання громадської ініціативи «За прозору та чесну митницю».
Експерт з криміналістики, Сергій Степанюк, окреслив існуючий стан, який склався із контрабандою товарів комерційного призначення. Також експерти проєкту представили результати проведеного раніше онлайн опитування та ознайомили із досвідом та методами європейських країн в боротьбі з контрабандою.
Присутні мали можливість вільно поділитися своїми думками стосовно питання обговорення.
Загальний висновок такий- підхід до вирішення проблеми контрабанди має бути комплексним — складатися не лише з посилення контролю на митниці, а й включати в себе закриття прогалин на внутрішньому ринку, а також враховувати можливий соціальний аспект.
Вже зовсім скоро планується ще одне обговорення, із залученням громадськості. Слід зазначити, що висловлені в ході обговорень думки та рекомендації будуть передані центральним органам влади для врахування при підготовці проільних законопроектів.
Дане обговорення відбулося в рамках проєкту «Товарна контрабанда: криміналізувати чи ні? Погляд з прикордонної Волині». Проєкт реалізується в рамках підтримки Громадської ініціативи За чесну та прозору митницю, що була ініційована Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.