10.06.2020р. відбулося громадське обговорення “Чи потрібно запроваджувати кримінальну відповідальність за контрабанду товарів комерційного призначення?”
Захід є частиною проєкту ГО «АМС» «Товарна Контрабанда: Криміналізувати чи ні? Погляд з прикордонної Волині» та реалізується в рамках підтримки Громадської ініціативи За чесну та прозору митницю, що була ініційована Інститут економічних досліджень та політичних консультацій за сприяння Європейського Союзу.
Під час круглого столу були обговорені наступні питання:
✔️ передумови та існуючий стан, який склався із контрабандою товарів,
✔️наявні інструменти протидії цій діяльності та їх ефективність,
✔️ наслідки для бізнесу від нелегального ввезення імпортної продукції,
✔️ досвід інших країн в боротьбі із контрабандою,
✔️ соціальний аспект боротьби з контрабандою.
В обговоренні взяли участь представники Волинської митниці Держмитслужби, Волинської ОДА, Нововолинської міськради, медіа, брокерських та юридичних фірм, регіонального бізнесу, ГО «АМС», ГО «Інститут економічних досліджень та політичних консультацій».
Гарячі дискусії дискусії точилися оффлайн та в онлайн ефірі стосовно питання обговорення. Тим не менше, всі учасники круглого столу погодилися, що питання контрабанди слід розглядати комплексно. Крім посилення контролю на митниці і кордоні варто підсилити механізми боротьби із товарною контрабандою на внутрішньому ринку України.
Важливо враховувати й думку бізнесу, адже рішення даного питання однозначно матиме економічний ефект в ту, чи іншу сторону! Саме тому, було організоване різностороннє обговорення з метою почути думки всіх зацікавлених сторін.
Дякуємо учасникам заходу, які долучилися до обговорення та є не байдужими до подальшої долі вирішення цього питання!
Об’єднуємо зусилля та активізуємо діалог, задля напрацювання рекомендацій, які будуть передані Державній митній службі для врахування при підготовці відповідних законодавчих актів.