Громадська організація «Агенція міжнародної співпраці» проведе ґрунтовне дослідження стосовно роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби, а також оцінить, наскільки учасники зовнішньо-економічної діяльності обізнані про нововведення на митниці.

Відбудеться це у рамках проєкту «Громадська оцінка роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби». Презентував його 14 січня керівник проєкту Віталій Киричук, за сумісництвом віце-президент Волинської торгово-промислової палати.

Захід, який відбувся на платформі Zoom, відвідали представники Волинської та Поліської митниць Держмитслужби, представник облжержадміністрації, представники бізнесу.

Проєкт «Громадська оцінка роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби» реалізують у січні-квітні. Волиняни стали одними з переможців грантового конкурсу, що оголосив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

«Ми стали одними з чотирьох громадських організацій, які реалізують такі проекти. Його мета – здійснити оцінку роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби і визначити успішні аспекти, а також виявити, що можна покращити в роботі цих митниць», – проінформував керівник проєкту Віталій Киричук.

Ще одним завданням проєкту є оцінка рівня поінформованості учасників зовнішньо-економічної діяльності щодо нововведень, які вводять на митниці.

«Ми знаємо, що останнім часом митницю досить активно реформують, багато нового вводять для суб’єктів ЗЕД. Як показало наше попереднє дослідження, не всі вони знають про це. Також підготуємо на основі цього дослідження відповідні рекомендації, спрямовані на поліпшення роботи зазначених митних органів», – зазначив Віталій Киричук.

Нагадаємо, у 2020 році громадська організація реалізувала проєкт «Товарна контрабанда: погляд з прикордонної Волині. Криміналізувати чи ні?».

Результати опитування і моніторингу обговорять із бізнесом і зацікавленими стейкхолдерами у форматі круглих столів. Потім планують виготовити відповідні матеріали і підготувати позиційний документ, який пропонує вирішення тих проблем, які відшукають у процесі дослідження.

Основа дослідження – проведення 32 глибинних інтерв’ю. Зокрема планують провести 22 інтерв’ю з суб’єктами зовнішньо-економічної діяльності, яких обслуговують на Волинській і Поліській митницях Держмитслужби. І десять – зі стейкхолдерами, які мають стосунок до зовнішньо-економічної діяльності.

Варто зауважити, що опитування будуть проводити на умовах анонімності. Для глибинних інтерв’ю оберуть відповідних представників бізнесу, які здійснюють експорт і імпорт.

У першу чергу бізнес хочуть ознайомити з нововведеннями на митниці. Крім цього пропонуватимуть оцінити інфраструктуру та сервіс на митницях: як бізнес оцінює якість доріг у пунктах пропуску, зручність під’їздів, оснащення митних постів, санітарні умови, якість обслуговування на митних постах тощо.

«Головна наша мета – дійсно об’єднатися, опитати бізнес, наскільки вони оцінюють реформування, яке відбувається на митниці і дізнатися, чого не вистачає бізнесу і передати ці рекомендації Державній митній службі. На думку суб’єктів зовнішньо-економічної діяльності, є величезна проблема – черги на кордоні. Будемо лобіювати вирішення цього питання», – зазначив насамкінець Віталій Киричук.

До слова, у ході обговорення проєкту представник Волинської митниці Ігор Ляшук проінформував, що незабаром митний пост «Луцьк» включать до складу Волинської митниці. Вже є відповідний наказ.

«Уже готові проєкти і положення про митні пости. Вони направлені на Київ, де їх мають затвердити. Ми думаємо, що це відбудеться приблизно у квітні-травні, коли Волинська митниця запрацює у складі єдиної юридичної особи. Митний пост «Луцьк» дійсно відійде по зоні діяльності до Волинської митниці», – проінформував Ігор Ляшук.

 

Ця публікація була підготовлена в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу, який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Агенція міжнародної співпраці» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.”

 

Матеріалами статті http://bit.ly/39LZ8sR