Волинська торгово-промислова палата, як учасник Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» виступила ініціатором проведення круглого столу за участі Волинської митниці, бізнесу та представників місцевої влади. Захід відбувся 27.10.2021 в приміщенні Волинської ТПП. Приводом до цього стало збільшення кількості звернень підприємців регіону стосовно спірних ситуацій, які виникають при розмитненні ними імпортованих товарів, в т.ч. сировини для виробництва продукції, виробничого обладнання. Зокрема, звернення стосуються розбіжностей щодо встановлення митної вартості товару в сторону збільшення, класифікації товару по коду УКТЗЕД. Як наслідок, у підприємців виникали зобов’язання щодо сплати додаткових сум ПДВ та ввізного митна, затримки митного оформлення вантажів на митниці.

Волинську митницю на зустрічі представив в.о. заступника начальника Волинської митниці Володимир Пономаренко. Він зауважив, що прискорення та спрощення експортно-імпортних операцій – одне з головних завдань. Володимир попросив представників бізнесу озвучити найактуальніше, що їх турбує при проходженні митних процедур. “Я хочу з перших вуст почути, яка є проблематика, оскільки можу знати не всі нюанси. Митні органи налаштовані на конструктивний діалог з бізнесом. Це – взаємовигідно. Завдяки вашій роботі за останній квартал Волинська митниця перевиконала індикативний показник більш як на 300 млн гривень, відтак зростають і суми, які надходять до державного бюджету”, – зауважив Володимир Пономаренко.

Серед присутніх на зустрічі бізнес представляв експортерів, які імпортують сировину. Один із них зазначив, що змушений імпортувати сировину, так як аналогічна відсутня в Україні. Під час останньої операції імпорту вартість такої сировини була піднята в 2 рази, і підприємству, для того щоб не зупиняти виробничий процес, довелося доплатити значні кошти за розмитнення. Він також зауважив, дана ситуація загрожує нормальній економічній діяльності п-ства і вже до кінця року воно може закритися. Інші стикнулися із затягуванням процедур оформлення імпорту обладнання, необхідного для виробничого процесу. Серед проблем називали некомпетентність працівників митниці, які здійснюють класифікацію товарів, через що виникають труднощі при формуванні митної вартості. Також підприємства нарікали на те, що висновки ТПП про вартість та код продукції, яка завозиться(за якими їх направляють працівники митниці), не беруться працівниками митниці до уваги, та носять інформаційних характер.

Володимир Пономаренко пообіцяв особисто розібратись із кожною озвученою ситуацією та вирішити їх у найкоротші терміни. ” Усі виробники і “білі” імпортери, у яких є повний пакет документів, мають здійснювати митне оформлення першочергово і без затримок, – наголосив він. – Робота нинішнього керівництва Волинської митниці націлена на максимальну розбудову пунктів пропуску та покращення якості обслуговування суб’єктів господарювання”.

Присутній на зустрічі заступник Голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт зі свого боку заявив, що комунікуватиме із представниками Держмитниці та керівництвом держави щодо розбудови та модернізації діючих пунктів пропуску, а в перспективі й будівництва.

Ми щиро вдячні керівництву Волинської митниці за швидкість реагування, готовність чути бізнес та обговорювати конкретні проблемні питання, які склались у компаній-членів. Волинська ТПП, яка організація яка об’єднує бізнес, вважає своїм обов’язком підтримувати виробників, які працюють чесно та прозоро, тому буде уважно слідкувати за вирішенням цих ситуацій.

Для інформації: Волинська ТПП та її партнер ГО «Агенція міжнародної співпраці» з 2018р. є учасниками Громадської ініціативи «За прозору та чесну митницю». Мета ініціативи – залучення організацій громадянського суспільства до реформ у сфері митних питань, сприяння побудові ефективної, чесної, прозорої та підконтрольної суспільству митниці.