ГЕННАДІЙ ЧИЖИКОВ: ЩЕ ОДИН КРОК ДО ПОДАЛЬШОГО РОЗШИРЕННЯ ТА ПОГЛИБЛЕННЯ ВСЕБІЧНОГО ЕКОНОМІЧНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА УКРАЇНИ ТА АВСТРІЇ ЗРОБЛЕНО

Про це президент ТПП України сказав під час виступу на українсько-австрійському бізнес-форумі за участі президентів обох країн. Захід об’єднав більш ніж 250 підприємців України та Австрії.

«Австрійські підприємства вже інвестували понад 1,3 млрд дол. США в економіку України. Попри непросту ситуацію останніх років у нашій державі, жоден австрійський інвестор не пішов з України. Це свідчить, що всі наші об’єднані зусилля – уряду, українського й австрійського бізнесу – дають плоди. Хочу подякувати нашим партнерам та організаторам форуму, Австрійській федеральній палаті економіки, посольству Австрії в Україні, своїм колегам за професійну організацію форуму, а всім австрійським учасникам – за їх інтерес до України. Сподіваюсь, форум стане ще одним кроком до зростання австрійських інвестицій в Україну, прискорення розвитку, реформування та модернізації економіки України і нашого плідного співробітництва з Австрією. Мені також дуже приємно відзначити, що такі форуми стали доброю традицією. Протягом останніх років ТПП України разом із нашими партнерами з Австрійської федеральної палати економіки щорічно організовує такі заходи у Києві та Відні один-два рази на рік, і вже домовились про проведення наступного, у Відні восени цього року», – додав Геннадій Чижиков.

Сьогодні Австрія посідає шосте місце серед усіх країн – інвесторів України, а австрійські підприємства створили більш ніж 30 тис. робочих місць. Австрійські компанії приносять європейські методики, стандарти, технології й європейські ноу-хау.

Варто відзначити, що уряд України надав великого значення форуму і був представлений на ньому на самому високому рівні. Віце-прем’єр Геннадій Зубко, міністри Володимир Омелян, Остап Семерак презентували державні концепції підвищення енергоефективності, розвитку інфраструктури, а також технології захисту навколишнього середовища в Україні. Ці питання важливі для подальшого розвитку нашої держави, українського бізнесу, залучення інвестицій.

Особливе значення мала участь у форумі Президентів наших країн – Петра Порошенка та Александра Ван дер Беллена. 

«У нас дуже багато позитивних історій, у нас дуже багато вражень інвесторів про те, як змінилася Україна за останні 3,5 року. У мене прохання до вас. Перше – продовжуйте інвестувати в Україну ті, хто вже інвестував. Друге – ті, хто ще коливається – зараз саме правильний час і місце бути тут зараз. І третє – не мовчіть, говоріть про ваші враження в Україні. Бо я абсолютно переконаний, що не можна бути в Україні і не закохатися в неї», – сказав Петро Порошенко. 

Глава держави зазначив, що в Україні суттєво зростають інвестиції з боку Австрії. Найбільший іноземний банк, що працює в нашій державі, – австрійський, найбільші страхові компанії – також австрійські, одна з австрійських компаній 80% сировини, зокрема чавуну, бере з України. Австрійською компанією в Україні налагоджено виробництво лиж. 

Серед заходів, спрямованих на захист інвесторів і поліпшення інвестклімату, Петро Порошенко у своєму виступі  назвав ухвалення у першому читанні Закону про Антикорупційний суд, створення Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного агентства запобігання корупції, публічний відбір суддів тощо. За його словами, проведення судової реформи і повністю перезавантажений Верховний Суд забезпечують українцям право на справедливість, а інвесторам – право на захист, надійний і ефективний. 

Федеральний Президент Республіки Австрія Александер Ван дер Беллен, у свою чергу, зауважив, що нині двостороння торгівля знову показує ознаки значного покращення. 

«За останні роки істотно зростають експорт із Австрії до України й австрійський імпорт із  України», – сказав він, додавши, що «це серйозні цифри, які демонструють значний потенціал у розвитку цих відносин».

Президент Австрії зауважив, що таке зростання насамперед було простимульовано Угодою про асоціацію Україна – ЄС. Він також наголосив, що Австрія має величезний інтерес до українського ринку.

«Австрія завжди була одним із найбільших інвесторів в Україну. Але все ж ще величезний потенціал не розкритий», – сказав Александер Ван дер Беллен. За його словами, Україна й Австрія можуть отримати взаємовигідні переваги. Він відзначив досягнення економічної стабільності в Україні, а також наголосив, що країна є найбільшою країною в Європі, яка має величезний внутрішній ринок.

Президента Австрії супроводжують в Україні більше сорока представників австрійських компаній, тому що надзвичайно цікавляться можливостями  інвестицій, розвитку виробництва та ринків, зміцненням економічних, політичних і культурних стосунків.