Після початку війни в Україні бізнес почав активно шукати шляхи виходу на міжнародний ринок. З 4 червня 2022 року Європа, на підтримку економіки України, скасувала мита на експорт українських товарів на рік, що багатьом «розв’язало руки». Це хороша можливість для малого та середнього бізнесу вийти за межі українського ринку без додаткових витрат. За цих умов як ніколи важливою стає підтримка держави, особливо в частині доступу до фінансових ресурсів, потрібних на виконання здобутих експортних контрактів.

5 вересня в рамках циклу регіональних дискусій, яки проводить Експортно-кредитне агентство – ЕКА за підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України», на запит експортоорієнтованих підприємств області Волинська торгово-промислова палата виступила співорганізатором спеціального воркшопу, метою якого було розповісти бізнесу які програми фінансової підтримки експорту сьогодні діють в Україні та на прикладі підприємств, які вже скористалися новими можливостями, пояснити як ними скористатися.

Зокрема практичними порадами поділилися представники компаній Modern Expo та Eskada-M, а також банки, які сьогодні вже надають доступні кредити під страхове покриття ЕКА – Укргазбанк, Ощадбанк та Укрексімбанк.

Важливо, що під час дії воєнного стану в Україні в чинне законодавство було внесено зміни, які дозволили банкам видавати кредити на виконання експортних контрактів під страхове покриття ЕКА.

Спільно з банками ЕКА запустили спеціальну програму доступного передекспортного фінансування за спрощеними вимогами до застави. Важливо, що держава дозволяє бізнесу поєднувати цю програму програмою Доступного кредитування під 5-7-9%, що дозволяє отримувати такі кредити на пільгових умовах. Більше інформації про продукти ЕКА можна прочитати за посиланням: https://www.eca.gov.ua/

Загалом за даними ЕКА, за Програмою доступного передекспортного фінансування за спрощеними вимогами до застави банками-партнерами вже видано 24 кредити на загальну суму 53,347 млн. грн. Ще 2 кредитні угоди на суму 6,600 мільйона гривень погоджені та чекають на підписання сторонами. Завдяки отриманим на виконання експортних контрактів кредитам, загальна сума потенційно підтриманого експорту складе 292,12 мільйона гривень.

Контактні дані Експортно-кредитного агентства для консультацій: тел.:+38(044)2062242;

Дякуємо за надану підтримку в організації заходу нашим партнерами – Волинська обласна державна адміністрація та Волинському обласному об’єднанню організацій роботодавців.