Друзі! Інформуємо Вас, що в рамках реалізації проєкту «Прозорий інформаційний простір в умовах воєнного стану» ми здійснюватиме щотижневий моніторинг новин в митної сфери, з акцентом на зону діяльності Волинської митниці
👉Сьогодні до вашої уваги моніторинг новин за період 01-11 вересня 2022р.
📌 З 01.09.2022р., впроваджені зміни в організації руху ВАНТАЖНОГО транспорту на кордоні з Польщею, які триватимуть до 30.11.2022р. Пілотний проєкт передбачає, що рух вантажного транспорту загальною масою до 7,5 тонн буде здійснюватись через пункти пропуску: «Устилуг-Зосин», «Грушів-Будомеж», «Смільниця-Кросценко», «Угринів-Долгобичув», а рух транспорту загальною масою понад 7,5 тонн буде здійснюватись через пункти пропуску: «Рава-Руська-Хребенне», «Краківець-Корчова», «Шегині-Медика», «Ягодин-Дорогуск».
📌 В результаті спільних дій Міністерство інфраструктури України, СБУ, Нацполу та Укртрансбезпека було викрито та задокументовано протиправну діяльність посадових осіб, які з 2016 року організували схему створення штучного дефіциту дозволів для здійснення міжнародних вантажних перевезень та видачі їх за підробленими документами.
📌 Під час перевірки законності ввезення з Республіки Польща до України чергової партії плитоносок, бронежилетів та шоломів для однієї з в/ч, вартістю понад 10 млн грн, у працівників Координаційно-моніторингової митниці виникли сумніви щодо автентичності Сертифікату кінцевого споживача, який нібито виданий в/ч на отримання вищезазначених товарів гуманітарної допомоги.
На підставі проведеної митницею перевірки у відношенні декларанта та керівника підприємства складено протоколи про порушення митних правил за статтями 483 та 485 Митного кодексу України на загальну суму понад 10 млн грн.
📌 5 вересня, в Брюсселі підписано Угоду між Україною та ЄС про участь України у програмі «Митниця» для співробітництва в митній сфері.
Приєднання України до програми співробітництва з ЄС з митних питань «Митниця» є необхідним кроком для поглиблення співпраці України та ЄС у митній сфері, зокрема, в умовах набуття нашою державою статусу кандидата в члени ЄС. https://t.me/UkraineCustoms/1757
📌 06.09.2022р. на польському пункті пропуску “Дорогуськ” розпочався страйк – водії вантажівок перекрили трасу, щогодини пропускаючи по 2 автівки – 1 з товаром і 1 порожню. Польські водії висунули три вимоги: пришвидшити фітосанітарний та ветеринарний контроль та перевести службу цілодобовий режим роботи. Черга біля Ягодина склала 54 вантажних авто. https://www.facebook.com/Mustafanayyem/posts/10223183128872613
📌 07.09.2022 досягнута попередня домовленість щодо відкриття ще одного пункту пропуску, який тимчасово буде використовуватися для виїзду порожнього вантажного транспорту. Інформація щодо розташування пункту пропуску та термінів запуску поки не надається.
📌 Черга вантажних авто на МАПП “Ягодин” станом на 08.09.2022 склала 2437 одиниць та сягнула 58км. Враховуючи, що через цей ПП виїжджає майже 40% усього експорту на польському кордоні це призводить до величезних збитків, які за даними митниці становлять до 60 млн грн на добу. https://www.facebook.com/Mustafanayyem/posts/10223193493771729
📌 09.09.2022 МАПП «Ягодин-Дорогуськ» розблоковано. Польські перевізники прибрали свої вантажівки з вʼїзду на пункт пропуску з боку Дорогуська. Рух транспорту з польської сторони розблоковано. https://www.facebook.com/Mustafanayyem/posts/10223198010164636
📌 Міністерство інфраструктури України автоматизувало видачу найдефіцитніших документів на ринку перевезень – дозволів ЄКМТ, що дозволяють здійснювати багаторазові міжнародні перевезення. Подавати документи тепер треба буде виключно в електронному вигляді через систему «ШЛЯХ» Укртрансбезпека.
📌 Українські та польські прикордонні та митні служби досягли домовленості щодо відкриття пункту пропуску “Устилуг – Зосін” для виїзду порожніх транспортних засобів, польських та українських. Режим пропуску пустих вантажівок на нових умовах почав діяти 09.09.2022.