Сьогодні ми хочемо розповісти вам про подію, яка відбулася вчора (8 червня) – презентацію перших результатів громадського моніторингу “Наш кордон” з точки зору підприємців та громадян.
Протягом квітня-травня 2023 року Громадська організація “Інститут економічних досліджень та політичних консультацій” (ІЕД) спільно з партнерами та учасниками Громадської ініціативи “За чесну та прозору митницю” провели громадський моніторинг перетину кордону. Моніторинг був здійснений з метою виявлення перешкод, з якими зіштовхнулися підприємці та громадяни при здійсненні експортно-імпортної діяльності. Також була оцінена задоволеність бізнесу та громадян якістю державних послуг, наданих Державною митною службою України та Державною прикордонною службою України, під час переміщення товарів через митний кордон та при перетині державного кордону між Україною та країнами Європейського Союзу та Республікою Молдова в умовах російської військової агресії проти України.
Результати моніторингу містять цінні пропозиції та рекомендації від зацікавлених сторін, які допоможуть поліпшити ситуацію та забезпечити кращі умови для підприємців та громадян України.
Громадський моніторинг складався з двох частин і здійснювався за єдиною методологією, запропонованою ІЕД. Перша частина передбачала проведення фокус-груп та глибинних інтерв’ю з підприємствами-експортерами та імпортерами, митними брокерами, митниками, перевізниками, представниками торговельно-промислових палат та експертами. Друга частина моніторингу включала опитування пасажирів – громадян України, які перетнули державний кордон України протягом минулого місяця. Вони оцінювали час, витрачений на перетин державного кордону, а також умови перебування на міжнародних пунктах пропуску.
Посилання на запис повного звіту
https://www.facebook.com/IER.Kyiv/videos/222361303894891
Дякуємо всім учасникам та організаторам за вагомий внесок у цей моніторинг та подальшу роботу над його результатами.
🎯 Долучайтеся до наступного опитування фізичних осіб
https://forms.gle/MofgEyhsmuF81uHF9
🇺🇦 Разом ми робимо Україну кращою країною для бізнесу та громадян!