До вашої уваги новини Волинської митниці та сфери митного законодавства, що мали місце у період з 01 по 31 жовтня 2023 р.
📈 Ввезення товарів військового призначення в якості гуманітарної допомоги відбуватиметься за новим порядком. З 01 грудня 2023 року втрачає чинність постанова Кабінету Міністрів України від 01.03.2022 № 174, а з нею і вимоги щодо надання до митних органів під час пропуску через митний кордон України гарантійних листів кінцевих користувачів товарів гуманітарної допомоги.
📈 Кабінет Міністрів вніс зміни до постанови №57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», давши змогу збільшити кількість водіїв, які можуть перетинати кордон для супроводу транспортного засобу.
Джерело: http://surl.li/mqyzf
📈 Щодо здійснення додаткових видів контролю у польському пункті пропуску «Медика». Так, польська сторона звертає увагу перевізників на те, що у пункті пропуску працює лише санітарна інспекція. Проведення ветеринарного та фітосанітарного контролю там фізично неможливе.
📈 З 00:00 год. 17 жовтня 2023 року набирають чинності зміни до Митного кодексу України щодо виконання митних формальностей при оформленні нафти, нафтопродуктів, добрив та полімерів етилену.️ Детальна інформація щодо особливостей ввезення на митну територію України товарів, що класифікуються у таких товарних позиціях – за посиланням https://bit.ly/3rROZYv
📈 На веб-порталі Держмитслужби опубліковано наказ, яким затверджується Специфікація структури та формату електронних повідомлень для обміну даними між Держмитслужбою та утримувачами авторизованих об’єктів при виконанні митних формальностей під час застосування спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням» – https://bit.ly/400o6hC
📈 Держмитслужба запроваджує нову, повністю електронну, систему управління гарантіями (GMS), де гаранти зможуть передавати всі види гарантій в електронному вигляді, а також у безпаперовій формі вносити зміни та відкликати їх.
📈 Відповідно до наказу Держмитслужби України, з метою забезпечення безперебійного функціонування територіального органу, виконання обов’язків за вакантною посадою начальника Волинської митниці з 26 жовтня 2023 року покладено на Андрія Чаборая, начальника митного поста “Краковець” Львівської митниці.
Джерело: http://surl.li/mraxr
📈 На “Ягодині” почали тестувати камери автофіксації, повідомили у Міністерстві розвитку громад. Тестування системи триватиме два тижні, згодом її планують впровадити і на інших пунктах пропуску.
📈 Початок застосування NCTS Фаза 5 в Україні перенесено на 1 грудня 2023 року. Зі структурою нової декларації та її особливостями можна ознайомитись тут – https://bit.ly/46bQtvf
Порушення митних правил:
📉 Митники щодня виявляють приховані тютюнові вироби при перетині кордону: волинянин залишився і без цигарок, і без машини
📉 Волинянин постане перед судом через спробу приховати від митного контролю електроприлади на майже мільйон гривень. Водія викрили у пункті пропуску “Устилуг”.
Джерело: http://surl.li/mravj
📉 Мешканець Закарпаття намагався під прикриттям гуманітарної допомоги провезти в Україну новий спортивний одяг вартістю майже 9 тисяч Євро без сплати митних платежів. Водій мікроавтобуса в’їжджав через пункт пропуску “Устилуг”
Джерело: http://surl.li/mrawl
📉 Митники на посту “Ягодин” викрили і зупинили недоброчесного житомирського підприємця. Він намірився вивезти з України лісоматеріали без належного сертифікату про їхнє походження.
Джерело: http://surl.li/mrbaz
📉 Волинянин нашпигував свою автівку цигарками, щоб приховано перевезти їх у Польщу – залишився і без курива, і без машини. Волинські митники на посту “Устилуг” у ході повного огляду виявили тайники, облаштовані у конструктивних порожнинах легковика.
Джерело: http://surl.li/mrbcn