8 грудня другий вебінар для аудиторії проєкту «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів», що реалізують Запорізька і Волинська ТПП за підтримки ЄС та ПРООН, провів Олександр Юрчак, СЕО Українського кластерного альянсу (УКА).
✅Разом з колегами – учасниками УКА – Олесею Халецькою (Львівський медичний кластер) і Тетяною Воронцовою (Рівненський міжрегіональний медичний кластер) поділились кейсами, практичними напрацюваннями, проаналізували окремі стратегії та тактики інтернаціоналізації.
📝Інтернаціоналізація – це розширення бізнесу за кордон у будь-яких формах (заснування офісів, локалізація, входження в міжнародні консорціуми). Натомість експорт є компонентом або частиною інтернаціоналізації, яка потребує більш глобального та стратегічного погляду на процеси входження в зарубіжні ринки.
👍У «портфелі» УКА – такі інструменти інтеграції в європейські ланцюги та екосистеми:
20 онлайн- та 14 офлайн-подій, участь та організація бізнес-місій до Барселони, Кошице, Праги, Брно, Львову, Берліну, Кракова, реалізація донорських програм за підтримки GIZ, USAID, UNDP.
✅Учасниками багатьох цих заходів є і команда Запорізького кластеру ІАМ – член Українського кластерного альянсу. Зокрема, восени представники спільноти відвідали промислову виставку у м. Брно у складі делегації УКА.
📈Під час вебінару досвідом проектної діяльності, спрямованої на реалізацію програм інтернаціоналізації, поділився директор Запорізького кластеру ІАМ, професор НУ «Запорізька політехніка» Андрій Карпенко.
Весною 2023 року Кластер отримав грант «Зміцнення позиції Запорізького кластеру ІАМ, відновлення та розвиток експортних можливостей членів кластеру та включення в міжнародні ланцюги доданої вартості» в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яку спільно фінансують Європейський Союз і уряд Німеччини. Реалізація проєкту Кластеру продовжується і сьогодні. Зокрема, багато уваги приділяється технічній, консультаційній підготовці компаній до виходу на закордонні ринки.
📈Серед порад для молодих кластерів, що прагнуть збільшувати ефективність своїх програм інтернаціоналізації, Олександр Юрчак називає такі:
1. Швидше об’єднуватись (між собою і партнерами) й розробляти шерингові послуги.
2. Забезпечити роботу окремого менеджера по інтернаціоналізації.
3. Інтегрувати свої програми в інші, більш масштабні. Більше залучати донорське фінансування на ці програми.
▶Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням: