У Волинському національному університеті імені Лесі Українки стартувала реалізація проєкту «Волинський центр європейських студій: зелене та безпечне сусідство» (№ 101085647 – VCES – ERASMUSJMO-2022-HEITCHRSCH) у межах Програми Європейського Союзу ERASMUS+ напряму Жан Моне (Центри досконалості). У понеділок, 21 листопада, відбулася відповідна пресконференція.

У заході взяв участь ректор Анатолій Цьось, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної співпраці Людмила Єлісєєва, декан юридичного факультету Антон Демчук, віцепрезидент Волинської торгово-промислової палати Віталій Киричук, викладачі та студенти факультету міжнародних відносин.

Координатор Проєкту, професор, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин та управління проєктами ВНУ імені Лесі Українки Андрій Бояр розповів присутнім про цілі, завдання, основні заходи та ініціативи на найближчі три роки.

За словами науковця, проєкт спрямований на поглиблення навчально-наукової діяльності з євроінтеграційної тематики та формування інтересу до Європейського Союзу серед учнів середніх шкіл та студентів вищих навчальних закладів, шкільних вчителів та викладачів і дослідників, експертів з права та юристів-початківців, політиків, публічних службовців, представників бізнесу та широких кіл української громадськості, розвиток міждисциплінарних досліджень з питань європейської інтеграції з наголосом на співпрацю між ЄС та Україною, зокрема у контексті питань сусідства, безпеки та Зеленого Курсу, а також розповсюдження результатів відповідної діяльності.

Метою проєкту підготовка загальнодоступних навчальних та наукових матеріалів у сфері європейських студій та поширення знань про ЄС та відносини між ЄС та Україною в суспільстві.

Ректор Анатолій Цьось зауважив позитивну динаміку та високий рівень міжнародної роботи й грантової діяльності в Університеті. «Приємно і правильно, що ми акцентуємо увагу на міжнародній співпраці й реалізації міжнародних проєктів. Не секрет, що основні можливості й ресурси Україна спрямовує на оборону нашої країни. Це реальність і потреба. Від перемоги залежить існування нашої державності і нас самих. Тому сьогодні розвивати вищу освіту можна лише за рахунок міжнародної співпраці. Дуже тішить, що в нас активізуються різноманітні програми міжнародного співробітництва – академічна мобільність, стажування, подвійний диплом тощо. Цьогоріч почали реалізовуватися аж шість програм. Це засвідчує потужний потенціал наших працівників і правильну політику Університету стосовно міжнародної співпраці», – сказав Анатолій Васильович і побажав учасникам проєкту наснаги для його успішної реалізації.

Координатор проєкту Андрій Бояр пригадав, що студії Європейського Союзу започатковано 2000 року на факультеті міжнародних відносин, коли тодішній декан Петро Луцишин ініціював подання заявки на проєкт «Вища освіта – лідерство для прогресу» міжнародного фонду «Відродження». Результатом стало пілотування кількох курсів євроінтеграційного спрямування і започаткування циклу конференцій, які відтоді відбувалися на факультеті щороку.

Також Андрій Бояр розповів, що від 2016 року, коли професор Наталія Павліха виграла перший проєкт за фінансування Європейського Союзу, і до сьогодні ми маємо вже дев’ять проєктів Жана Моне різних категорій. Виграш грантів, стверджує науковець, – це визнання Університету як центру європейських студій.

Крім того, Андрій Олексійович розповів і про інші здобутки факультету – започаткування заочної освітньої програми «Європейська інтеграція», публікації трьох видань навчального посібника «Європейська інтеграція» (2008, 2011 і 2020 роки), сотень статей тощо.

Проведення навчальних тренінгів та відкритих курсів відбуватиметься щороку протягом періоду реалізації Проєкту на безкоштовній основі. Серед інших заходів та дій, що передбачаються в рамках реалізації Проєкту – створення веб-сайту VCES, видання книжок «Зелений і безпечний Європейський Союз» та «Ведення сталого бізнесу в Європі», друк буклету про заходи Проєкту, брошури «Міжнародні та європейські студії у ВНУ імені Лесі Українки», збірки матеріалів міжнародної конференції та публікація 10 статей у національних та міжнародних рецензованих журналах, що здебільшого передбачаються як доповнення до викладацької діяльності.

Реалізацію проєкту забезпечуватимуть 30 тренерів. Основу тренерського складу сформують викладачі Волинського національного університету імені Лесі Українки, проте є і запрошені коучі, зокрема представники Волинської торгово-промислової палати, Малої академії наук, ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана», Національного університету «Києво-Могилянська академія», Поморської академії у м. Слупськ (Республіка Польща), а також запрошені іноземні експерти.

Окрім 850 учасників, які безпосередньо братимуть участь в тренінгах, сотні інших людей матимуть можливість взяти участь в міжнародній конференції, а також отримуватимуть відповідну інформацію через ЗМІ, шляхом розповсюдження промо-матеріалів, завдяки активній діяльності веб-сайту та поширенню інформації в соціальних мережах.