Процедура вступу України до ЄС: проведення переговорів, інструменти і програми передвступної допомоги ЄС для українського агросектору. 21 листопада ці важливі теми продовжили серію вебінарів проєкту Запорізької і Волинської ТПП «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів», що реалізується в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.
🙌«Дякуємо регіональним палатам за організацію цього актуального заходу! Нещодавно відбулась історична подія: 8 листопада Єврокомісія оприлюднила звіт щодо виконання Україною вимог як кандидата на вступ до ЄС. Сподіваємось, у грудні Європейська Рада підтримає це рішення і дасть старт перемовинам з ЄС щодо повноправного членства. Тож попереду у нас складний і відповідальний етап. Важливо, щоб бізнес, влада, Міністерство аграрної політики та продовольства України мали консолідовану позицію, спільно працювали заради досягнення позитивного результату», – зазначив на початку зустрічі голова Комітету підприємців агропромислового комплексу при Торгово-промисловій палаті України Олег Юхновський.
✍Вебінар, покликаний надати інформацію щодо процедури вступу України в ЄС, продовжив діяльність ТПП України, регіональних палат зі сприяння активному діалогу між владою та бізнесом, інформування щодо умов роботи на ринку ЄС, допомоги підприємцям у питаннях експорту, розширення ринків збуту.
📶Про процедуру вступу України до ЄС, основні етапи проведення перемовин повідомив начальник відділу стратегії агропромислового комплексу Міністерства аграрної політики та продовольства України Микола Мороз.
🔎Заступник голови комітету підприємців АПК при ТППУ, президент Національної асоціації сільськогосподарських Дорадчих служб України Роман Корінець під час виступу познайомив з інструментами передвступної допомоги ЄС для українського агросектору. Зокрема, такою є програма IPARD, що особливо зосереджується на сільській місцевості та агропродовольчому секторі країн, які перебувають у процесі приєднання до ЄС. Ця фінансова та технічна допомога також сприяє поступовому узгодженню з правилами спільної сільськогосподарської політики ЄС.
✅Активну участь у заході взяли представники агробізнесу, ОТГ, державних установ, профільних асоціацій Запорізької, Волинської, Вінницької, інших областей.
🎯Основний висновок – на даному етапі особливо важлива співпраця органів влади, профільних аграрних асоціацій, бізнесу, науки, консультаційних і дорадчих систем, територіальних громад.
📌Відеозапис вебінару можна переглянути за посиланням: