📝Торгово-промислова палата України, регіональні ТПП засвідчують форс-мажорні обставини та видають відповідний сертифікат.
📝Сьогодні, 6 грудня, головна юрисконсультка Запорізької торгово-промислової палати Яна Шамілова провела вебінар-консультацію для представників бізнесу на тему оформлення форс-мажорних обставин. В умовах воєнного стану це питання є особливо актуальним. Під час заходу спікерка надала покрокові рекомендації щодо процедури, поділилась практичними порадами, які допоможуть підприємцям уникнути помилок.
📲Захід організовано Запорізькою і Волинською торгово-промисловими палатами у межах проєкту «Експертні консультації. Об’єднаний економічний фронт двох регіонів», що реалізується в межах Програми із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.
🙌Порядок засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) визначено такою нормативною базою:
📌ст. 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» від 02.12.1997р.
📌«Торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини…»
📌ст. 617 Цивільного кодексу України від 16.01.2003р.
📌ст. 218 Господарського кодексу України від 16.01.2003р.
📌Регламент (із змінами та доповненнями) засвідчення Торгово-промисловою палатою та регіональними торгово-промисловими палатами форс-мажорних обставин від 18.12.2014 р.
Серед найпоширеніших звернень на сьогодні спікерка називає порушення валютного контролю, виконання договірних зобов’язань, блокування пунктів пропуску на українсько-польському кордоні внаслідок страйку польських перевізників.
Документи для засвідчення форс-мажорних обставин мають свідчити про:
надзвичайність таких обставин (носять винятковий характер і знаходяться за межами впливу сторін);
непередбачуваність обставин (їх настання або наслідки неможливо було передбачити,
зокрема, на момент укладення відповідного договору, перед терміном настанням зобов’язання або до настання відповідного обов’язку);
невідворотність (непереборність) обставин (неминучість події/подій та/або її/їх наслідків);
причинно-наслідковий зв’язок між обставиною/подією і неможливістю виконання заявником своїх конкретних зобов’язань.
✅Детальніше на сайті: https://www.cci.zp.ua/vebinar-fors-mazhory-v-umovah…/
✅апис вебінару можна переглянути за лінком: Відеозапис вебінару ви можете переглянути за посиланням: