Громадська організація «Екологічний рух «Твоя земля» разом із Волинською торгово-промисловою палатою готується до обговорення за круглим столом теми «Увага – пестициди! Альтернатива є?», яка присвячена Міжнародному дню боротьби з пестицидами (відзначається щороку 3 грудня).

Захід відбудеться 30 листопада 2016 року в приміщенні Волинської торгово-промислової палати за адресою м. Луцьк, вул. Яровиця, 18. Початок о 10 год.

Як свідчить статистика ФАО (міжнародна продовольча та сільськогосподарська організація ООН), середньорічні світові втрати врожаю різних сільгоспкультур від шкідників, хвороб та бур’янів перевищують 30%. Відтак аграрна галузь не може повністю обійтися без використання агрохімікатів, зокрема засобів захисту рослин. Проте застосування пестицидів повинно бути раціональним, екологічно безпечним й економічно обґрунтованим.

«Використовувати стільки, як це необхідно, але так мало, як це можливо» – керуються таким принципом щодо пестицидів у країнах, де дбають про довкілля та здоров’я. Зокрема із пестицидами у Франції борються за допомогою прав людини на сприятливе навколишнє середовище. Саме раціональне використання природних ресурсів, як ключова вимога в процесі наближення до міжнародних та європейських стандартів, знайшло відбиток у проекті Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015-2020 роки у сфері захисту довкілля.

То яка ж ситуація в Україні, зокрема на Волині?
Громадська організація «Екологічний рух «Твоя земля» збирає за круглим столом представників усіх служб, які мають дотичність до теми пестицидів (контроль, використання, поводження, зберігання, транспортування, шкідливість, фальсифікат, навчання, інформування тощо), а також до інтегрованого й альтернативного методів захисту сільгоспкультур від хвороб, бур’янів та шкідників.
За результатами круглого столу буде прийнята резолюція і направлена у відповідні органи на реагування. Зібрану інформацію планується максимально поширити за допомогою ЗМІ.

P.S. Пестициди – синтетичні хімічні речовини – використовуються у всьому світі для того, щоб полегшити догляд за посівами і підвищити врожайність культур. Без використання цих речовин важко уявити сучасне сільське господарство. Проте вони принесли людству не тільки користь. На етикетці пестицидів є попередження: «Небезпечно для життя!», «Небезпечно!». Як згодом виявилося, пестициди потрапляють не тільки за призначенням. Вони проникають в воду, ґрунт, рослини, а також в організми тварин і людей…

Круглий стіл «Увага – пестициди! Альтернатива є?» відбувається:

За ініціативи:
Громадської організації «Екологічний рух «Твоя земля».

За підтримки:
Волинської торгово-промислової палати.

За участю:
Головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужби) у Волинській області, Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я, управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, Волинської філії державної установи «Інститут охорони ґрунтів України», Державної екологічної інспекції у Волинській області, департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА, Асоціації фермерів і приватних землевласників Волині, Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Західного Полісся, науково-дослідного СФГ Колача Євгена Йосиповича, ТОВ «Старий Порицьк», депутатів та представників громадських організацій та ЗМІ.