Аналітичний звіт “Громадська оцінка роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби”

Цей аналітичний звіт був підготовлений в рамках проєкту Підтримка «Громадської ініціативи «За чесну та прозору митницю» за сприяння Європейського Союзу (https://ec.europa.eu/info/aid-development-cooperation-fundamental-rights_en), який реалізується Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО «Агенція міжнародної співпраці» і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Для інформації:

Метою проєкту  “Громадська оцінка роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби” було здійснити громадську оцінку роботи Волинської та Поліської митниць Держмитслужби. Передбачалося визначити успішні аспекти та недоліки в роботі цих митниць, оцінити рівень поінформованості учасників ЗЕД щодо нововведень, які вводяться на митниці. На підставі інформації, отриманої в результаті дослідження –  підготувати відповідні рекомендації, спрямовані на поліпшення роботи зазначених митних органів.

Актуальність даного проєкту пов’язана із тим, що після переорієнтації товарних потоків із країн СНД на західні ринки,  експорт прямує в ЄС через митні пости, розміщені в 3-ьох областях: Закарпатській, Волинській та Львівській, а з них 45% – через міжнародний автомобільний пункт пропуску «Ягодин»(далі – МАПП «Ягодин»)(«Дорогуськ» – з Польської сторони), що у Волинській області. Використання згаданого МАПП є найкоротшим та найзручнішим шляхом для перевізників і тому, саме цей пункт переважно використовується, оскільки дозволяє оптимізувати витрати на доставку товарів. Водночас, інфраструктура цього та інших пунктів пропуску не розрахована на сьогоднішні об’єми і не витримує збільшених навантажень, як результат – черги, відсутність сервісу, засміченість території, скарги бізнесу і мешканців навколишніх територій. Ця проблема була визначена як основна під час аналогічного дослідження ГО «АМС» в 2018р. Тому передбачалося дослідити чи покращилося становище з пропускною спроможністю МАПП з ЄС, розташованих в межах Волинської області, чи були реалізовані міжнародні проєкти в цьому напрямі. Також зібрані думки різних сторін стосовно того, як можна вирішити питання з чергами на пунктах пропуску(далі- ПП) з ЄС.